Евтин WiFi смарт бойлер само за 15 лева със Sonoff TH16 ключ

Описание на продукта

Основният ми критерии при търсенето беше самият WiFi ключ да издържа на голям ампераж, тъй като бойлера ще го натовари доста. Разбира се и ниската цена също беше от значение. При момента на покупка най-големият ампераж, който предлагаха продуктите на Sonoff беше 16 ампера, от там идва и наименованието на модела TH16. Има и модели с по нисък ампераж като TH10 и с по висок, които обаче бяха за по сериозна автоматизация на дома – с десетки изходи, големи размери и сложно свързване към електрическата мрежа. Добре е да проверите каква е мощността на вашият бойлер преди да закупите WiFi ключ. При претоварване устройството може да се разтопи, запали и доведе до пожар.

При покупката ми на Sonoff TH16 към дата 21.11.2018 цената на този ключ беше около 15 лева. Другата причина поради която реших да избера този WiFi ключ е, че при него има възможност да се закачат допълнителни датчици за влага и за температура. В случая при свързването към бойлера тези две възможности на ключа не ми бяха необходими, но е добре да ги имаш в случай на нужда. Общо взето чрез тези две функции на Sonoff TH16 възможностите за автоматизация на дома са безкрайни. Затова с този WiFi ключ можете да направите смарт почти всеки електроуред за който се сетите и да го управлявате през телефона си.

Важно е да знаете при покупката на Sonoff WiFi ключ е, че мрежата ви или конкретно бойлера ви да има неутрална жица (така нареченият “минус”). Би трябвало всички да имат такъв изход на ключа за бойлера, но все пак го проверете. Без неутрален проводник ключът не може да функционира, тъй като за него е необходим постоянен достъп до електричество, за да бъде свързан към WiFi мрежата ви. По долу е схемата за свързване:
Характеристики

Функционалности

Поддържа показване на статуса на устройството (включено/изключено)
Поддържа дистанционно включване и изключване
Поддържа възможност за включване при определена температура или влажност
Поддържа отложен старт, настройка чрез календар и повтаряемост
Поддържа възможност за проверка на температура и влажност в реално време
Поддържа възможност за включване и изключване на други смарт уреди
Работи със Amazon Echo, Echo Dot, Amazon Tap
Работи със Google Home, Google Home Mini, Google Nest

Спецификация

Входящ волтаж: 90~ 250V AC
Максимално напрежение: 15A
Максимална мощност: 3500W(15A)
Влажност: 5%-90%RH
Температура на опериране: 0ºC-40ºC(32°F-104°F)
WiFi стандарт: 802.11 b/g/n
Сигурност: WPA-PSK/WPA2-PSK
Материал: Пожароустойчив ABS V0
Размери: 114*51*32 (mm)
Поддържани сензори за температура и влажност: Si7021, AM2301, DS18B20, DHT11

Дизайн

Дизайна на WiFi ключа не е много приветлив и това не е случайно. Специално това устройство не е предназначено за външен мотаж, т.е. идеята е той да бъде монтиран в електрическо табло или скрит в някакъв вид електрическа кутия. Точно затова видът му не е много пригледен за монтаж като ключ за бойлер, който се вижда от всеки във вашият дом. Все пак има варианти монтажа на ключа да бъде направен визуално приветлив.

Качество

Sonoff е марка на китайската фирма ITEAD, които са вече на пазара от доста години и са специализирани точно в сферата на производство на удреди за автоматизация на дома. Бих казал, че материалите от които е произведен Sonoff TH16 са качествени. Има доста видеа в Youtube, които натоварват, дори в някои случаи петоварват устсройството и то се държи в рамките на допустимото. Все пак за цената на която се предлага устройството, не можем да търсим най-висококачествените материали.

Функционалност
Вече споменах, че възможностите на Sonoff TH16 за автоматизиране на различни уреди да почти безкрайни. Можете да свържете този WiFi интелигентен ключ към всеки един уред (който има мощност по малка от 16 ампера). Като се има предвид и възможността за свързване на сензори за температура и влжаност идеите за автоматизация на дома, а дори и извън него, стават още повече.

Апликацията – Sonoff имат своя апликация за телефон която можете да свалите за Android и iOS. За съжаление апликацията не поддържа български език, но е супер интуитивна и не мисля, че някой би имал проблем да я използва. Свързването към WiFi мрежата в дома също става много лесно. В кутията има иструкции с картинки, които ще ви помогнат бързо да включите и да започнете да използвате Sonoff.

Чрез апликацията можете да включвате и изключвате бойлера, да задавате определени дни и часове (например нощна тарифа) в които той да се включва и изключва, да създавате график и календар. Общо взето възможностите са безкрайни. По този начин можете да оптимизирате количеството изразходвана електроенергия от вашият бойлер.

Плюсове
Плюс: Лесно се свързва и активира
Плюс: Разполага със стабилна, ефективна и мултифункционална апликация за телефон
Плюс: Произведен от добре позната фирма специализирана в този сектор
Плюс: Възможност за свързване със сензори за температура и влажност
Минуси
Минус: Не много пригледен вид - не е подходящ за външен/видим монтаж
Минус: Не е подходящ за уреди с висок ампераж
Минус: Изисква неутрален/минусов проводник
Лични впечатления

За мен WiFi ключа Sonoff е прекрасен избор. Съчетава качество на много добра цена и възможност да го свържете към бойлера си с което да оптипизирате разходите си спестявайки от сметката за електричество. При мен лично разхода за електричество спадна с 30-40%. Разбира се всичко е много субективно и индивидуално, но според мен след няколко седмици проби и оптимизация абсолютно всеки ще може значително да намали консумацията на електроенергия от бойлера.

Апликацията за контрол на WiFi ключа е много стабилна, за разлика от подобни уреди на други марки. За близо година и половина ползване нито веднъж не съм имал проблеми със свързването към бойлера от всяка точка на света. Връзката със сървърите на Sonoff явно е доста стабилна и техният “down time” е сведен до минимум.

А със самата апликация можете да правите каквито си поискате настройки за включване/изключване на бойлера – включване в определен час и ден от седмицата или месеца, повтарящи се събития, като например да се включва всеки четвъртък или друг ден от седмицата. Общо взето всичко за което се сетите. Това ви дава възможността за голяма гъвкавост и оптимизация.

Като цяло за мен лично не виждам нито един недостатък на Sonoff TH16 ключа, с изключение на дизайна му. Но както казах тук по важна е цената. Общо взето за 15 лева можете да направите всеки един бойлер или друг електро уред, смарт и да го контролирате дистанционна от всяка точка на света.

Видео
Ревю на редактора
Общ рейтинг
4.3
Дизайн
3.0
Качество
4.0
Функционалност
5.0
Цена
5.0
·

Страхотна бюджетна опция с която да направите бойлер или друг домашен уред, Смарт устройство и и да го управлявате през WiFi. Това ще ви даде голяма гъвкавост, за да персонализирате и намалите консумацията на електроенергия.

0


Коментари

Остави коментар