Евтина прахосмукачка робот с много функции – Proscenic 811GB | Мнение и ревю

Редактор
4.6
Марка
Proscenic
Модел
811GB
Познат още като
811 GB
Официален уебсайт
Сравнение на цени
СнимкиОписание на продукта

След доста време търсене, четене на ревюта и отзиви се спрях на този робот прахосмукачка. За проучването ми помогна този сайт https://smartrobotreviews.com/buying-guide/ Там ще намерите ревю и характеристики на почти всеки робот прахосмукачка който се предлага в момента на пазара. Като самият сайт позволява търсене по най-различни филтри като цена, капацитет на батерията и функции. По този начин ще можете да откриете най-подходящия за вас домашен помощник.

Аз лично се спрях на Proscenic 811GB. Като моите критерии при избора бяха капацитета на батерията, моп функцията и възможността прахосмукачката да се контролира през апликация на телефона. Proscenic 811GB разполага със батерия с капацитет 3000 mAh, което и позволява да работи автономно около 2 часа, разполага със приставка която се зарежда с вода, за мокро почистване или така наречената моп функция и може да се контролира през телефона – да се включва и изключва през интернет, да се задават команди и да се прави график на почистването по дни. Ето и малко характеристики на самият робот.

Характеристики
Основни функции
Картографиранене
Автоматично връщане към заряднотода
Ниво на шум40 db
Дисплейне
Странични четки2
Гласово известяванеда
Почистване
Мощност на засмукване1000 Pa
Почистваща площ150 m2
Големина на домамалък, среден
Cleaning Modesauto, edge, spot, zig-zag
Капацитет на контейнера500 ml
Моп фунцкияда
Капацитет на контейнера за вода200 ml
Височина на бариери за преминаване15 mm
HEPA филтърда
Типове килиминиски с къс косъм
Типове настилкидърво, плочки, камък, балатум
Батерия
Капацитет на батерията3000 mAh
Време на работа130 min
Време за зареждане300 min
Мощност (Watts)25 W
Контрол
Създаване на график за почистванеда
Дистанционнада
Wi-Fi / Апликацияда
Amazon Alexa поддръжкада
Google Assistant поддръжкане
Виртуална стенада
Функции на апликацията
Дигитално блокирана площне
Зоново почистванене
Мулти етажни картине
Ръчен контрол на движениетода
Сензори
Макс мощност за килимине
Сензор срещу падане по стълбида
Сензор за мръсотияне
Индикатор за пълен контейнерне
Други
Тегло на робота2.5 kg
Широчина на робота33 cm
Височина на робота7.6 cm
Какво има в кутиятадистанционно, смарт моп контейнер, контейнер за прах, зарядно, адаптер, четка за почистване, 2 HEPA филтъра, 4 странични четки, 2 микрофибърни кърпи, магнитна лента и инструкции за употреба
Гаранция12 months
Дизайн

Дизайна на робота прахосмукачка е впечатляващ. Небесносиният цвят съчетан с черното ще привлече вниманието на всеки. Самият робот е доста нисък в сравнение с повечето конкурентни продукти, което му помага да минава под ниски мебели и пространства. Като цяло Proscenic 811GB е с модерен дизайн без нищо излишно. Отгоре има 2 бутона – за включване и за свързване към WiFi, а отстрани има копче което изключва изцяло прахосмукачката. Този бутон се ползва в случай, че няма да ползвате робота за по дълго време.

Качество

Proscenic е Тайванска фирма която е специализирана в производството на електронни продукти за почистване. Фирмата има 20 годишна история в търговията с прахосмукачки и електроуреди за дома. Благодарение на опита си фирмата е произвела наистина качествен продукт. Използваните материали (основно пластмаса) са устойчиви и сглобката е прекрасна.

Функционалност

Както казах по горе Proscenic 811GB разполага с повечето модерни функции, които бихте искали във една прахосмукачка робот. Управление чрез телефон, моп функция, издръжлива батерия, самозареждане – това са само част от функциите с които разполага робота. Proscenic 811GB е изключително лесен за употреба – само го включвате и готово. Малко по сложно е да свържете робота за първи път към WiFi, но в кутията с продукта има специална листовка която показва с картинки как това да стане по най-лесният начин. След първото свързване прахосмукачката се свързва автоматично сама при всяко включване. Апликацията за телефон също е много опростена, няма нищо излишно и въпреки, че няма български език всеки би се ориентирал много лесно. Ако пък използването на телефона ви затруднява, можете да ползвате дистанционното което се включва в комплекта и с което можете да извъшвате абсолютна същите команди както при апликацията за телефона.

Плюсове
Плюс: Разполага с моп функция, с възможност да задавате колко вода да изпуска контейнера
Плюс: Разполага със апликация за контрол през телефон, липсваща при други прахосмукачки от този ценови диапазон
Плюс: Издръжлива батерия позволяваща до 2 часа работа на робота
Плюс: Много допълнителни/резервни аксесоари включени към робота
Плюс: Ниско ниво на шум
Плюс: Ниска цена
Минуси
Минус: Няма възможност за създаване на карта на дома
Минус: Не е подходящ за големи апартаменти
Минус: Понякога трудно открива зарядното
Лични впечатления

Освен написаните по горе критери при търсене доста дълго резглеждах самите движения на Proscenic 811GB – как разпознава препятствията и като цяло как се движи из пространството в стаите. И може би това най-много натежа при избора ми, тъй като повечето “не смарт” прахосмукачки (които нямат възможност за създаване на карта на апартамента) се движат абсолютно хаотично из стаите и празните пространства. Proscenic 811GB от своя страна се движи в типичния за смарт роботи модел зиг-заг и по този начин рядко оставя непочистено пространство. Също така след като приключи почистването на дадено пространство робота допълнително минава по ръбовете на стаята за да почисти всички краища, което отново е невероятно за “не смарт” робот прахосмукачка. Справя се много добре с препятствията и никога не се заклещва дори в много тесни пространства. Наистина инженерите Proscenic са усъвършенствали алгоритмите на робота до такава степен, че дори без картографиране той да успява да премине през всички препятствия и пространства. Впечатленията ми от моп функцията са добри. Както очаквах робота не може да замести истинският моп и не може да премахне разни упорити и засъхнали петна, само с 1 минаване. Но Proscenic 811GB има специална функция за почистване на петна, чрез която робота се завърта на едно място няколко пъти и така премахва дори засъхнали петна. След първите няколко проби на моп функцията бях леко разочарован, но след време осъзнах, че все пак върши работа и с малко контрол за по упоритите петна почиства идеално. Все пак ви отменя при още едно домашно задължение – минаването с мокър парцал. Водния контейнер разполага с вътрешна помпа и изтичането на водата се контролира електронно от самият робот. Това беше вторият най-важен критерии за мен, защото при повечето конкурентни продукти разполагащи с моп функция водата просто си изтича от контейнера, без никакъв контрол. И ако евентуално оставите робота на едно място или при зареждане водата ще изтече на е това място, което може да е пагубно за паркет например. Още едни предимство при моп контейнера е, че той едновременно забърсва и същевременно засмуква прах, с която функция разполагат много малко роботи. Друго предимство са многото аксесоари които получавате напълно безплатно. В кутията с робота освен стандартните аксесоари имате включени резервни странични четки, допълнителен Hepa филтър, още една микрофибърна кърпичка за мопа, четчица за почистване и магнитна лента ограничител, с която можете да ограничавате робота да не преминава в друго помещение.

Нивото на шум за мен е стандартно. По принцип по технически спецификации Proscenic 811GB се води доста тиха прахосмукачка. Сравнявайки я със висок клас Roomba наистина е по безшумна, но не бих казал, че можете да спите докато тя работи около вас, както обявяват в рекламите. Един от недостатъците за мен е, че този робот не е подходящ за по големи апартаменти и най-вече помещения с много стаи. Тъй като Proscenic 811GB не разполага с технологията за създаване на карта на помещенията, той много трудно би се ориентирал при големи апартаменти с много стаи. За този тип помещения наистина картографирането е функция без която почистването не би било ефективно.

Друг минус който забелязах след близо 2 месечно използване на Proscenic 811GB е, че понякога трудно открива зарядното си. Отново това се дължи на липсата на картографираща функция. Този робот не може да запомни точната локация на зарядното, а когато батерията падне до определен минимум или вие му зададете да се върна към зарядното, той започва да сканира съответната стая за зарядната станция. Съответно ако не я “види” заради препядствие или ако тя се намира съвсем в друга стая започва да я търси, като обикаля из помещенията. Като цяло това не е голям проблем и в 80% от случаите доста бързо намира зарядното, но има и случаи когато не успява и просто остава някъде изгубил заряд.

Видео
Ревю на редактора
Общ рейтинг
4.6
Дизайн
5.0
Качество
4.5
Функционалност
4.5
Цена
4.5
·

Като цяло, Proscenic 811GB е страхотен продукт, който съчетава ниска цена и много функции. Единственото, което липсва, е функция за картографиране, която би направила роботизираната прахосмукачка перфектна. Дизайнът и качеството на изработката също са на високо ниво.

0


Коментари

Остави коментар